Hard Work vs. Talent

Un subiect des dezbatut de catre toti cei din lumea sportului. Consider ca parerile difera in functie de mentalitate, experiente trecute, exemple care mai de care, dar si ce cred ei ca e complementar cu stilul lor de a fi. Toate aceste „carari” total diferite tintesc acelasi lucru. Sa fie doar una cea care ajunge la succes? 

In Romania sunt foarte multe exemple de copii talentati pe ramura lor sportiva, capabili sa execute ce le-ai aratat din prima la antrenament, fara probleme. Ramai uluit de ce pot face desi nu au un trecut sportiv ba mai mult, ii si vezi uimind multi ani in competitii juvenile pe toti din jur. Dar de ce se pierd pe drum si nu isi ating potentialul maxim? Pentru ca nu mai muncesc. Devin constienti ca sunt cu doua clase peste cei din breasla lor si nu mai sunt motivati sa isi dezvolte capacitatile tehnice, fizice si tactice ajungand sa se plafoneze in scurt timp. Acest tip de sportivi sunt cei incadrati la „Nascut talent, murit speranta.”  Ingrijorator este ca mai mult de 50% din acesti copii talentati nu ajung la nivel de seniorat. Facem ce stim mai bine. Irosim. 

Copiii netalentati au si ei locul lor in sport, fiind mult mai aproape de finalul drumului spre succes. Lipsa de talent este compensata de munca multa, sacrificii si progres incet, dar sigur. Un jucator fara talent dar muncitor ajunge cel putin la o cariera de nivel mediu spre bun. Un jucator talentat dar lenes va ramane doar cu titlul de eterna speranta. Lipsa de experienta este compensata de vointa si de cele mai multe ori, motivatia lor va fi sa iasa din umbra celor talentati. Muncitorii duc greul intr-un meci. Ei se lupta pentru orice minge, se apara mai tare decat oricine altcineva si fac un rabat de efort major. (Pe engleza s-ar traduce”hustle”) Talentatii nu prea se obosesc. Atentia lor este focusata deseori doar spre spectacol. Avantajul muncitorilor este ca devin lideri in echipele lor. Talentatii sunt vedetele. Ei vand biletele la meciuri. Muncitorii le vor castiga. 

Cei ce sunt si talentati, si muncitori devin varfuri de generatie. Combinatia de inteligenta, daruire, caracter si calitate fizica este cu siguranta ecuatia castigatoare in matematica sportului.  Disciplina si obedienta sunt de asemenea elemente nelipsite, acestea fiind sursa de inspiratie pentru colegii de echipa, adversari, public si mass-media. Asemenea cazuri sunt putine din pacate pentru ca se construiesc in timp. Dumnezeu nu te poate aduce pe lume cu tot pachetul. (Ori te nasti muncitor, ori talentat). Cum slefuiesti un asemenea jucator, depinde de calitatea antrenorului. E greu sa stii ce rol ii atribui fiecarui tip de sportiv pe care il ai. De aceea spuneam in articolele precedente faptul ca un antrenor bun este si psiholog, si pedagog. Talent+ Munca + Caracter = Calitate !!

Consider ca discrepantele ce duc la irosirea sportivi calitativi nu sunt doar la nivel club-atlet. Problemele sunt mai sus. Chiar daca ajungi un sportiv valoros pentru tara ta, visele iti vor fi suprimate. Daca primesti un contract foarte bun, sunt putine cluburi romanesti ce se tin de cuvant cu ce scrie pe foaia semnata de ambele parti. Ajungi sa ai obligatii si responsabilitati majore dar mai ai de asteptat pana primesti ce meriti. Da, de salarii vorbesc.  S-a ajuns ca la 21-22 de ani sa ti se spuna „Esti tanar, ce iti trebuie tie bani?” . Motivatia va fi sa iti faci treaba cat mai bine pentru a ajunge la un alt club (ce se tine de cuvant bineinteles) si sa iti recuperezi banii tai munciti in procese ce te mai lungesc 1 an pe putin. Cine e asa fraier incat sa suporte asemenea treburi? Cei ce nu isi pot defini identitatea fara sportul-dragoste.  In cei ce au pachetul calitativ mentionat mai sus ne sunt sperantele catre un viitor sportiv mai bun. 

SA NU RENUNTATI LA SPORT!

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. Fanny spune:

    Ya learn somnhtieg new everyday. It’s true I guess!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s