COLEGUL DE ECHIPA

Detin un blog in care va spun in marea parte a timpului despre chestii sportive. Niciodata nu am dezvoltat subiectul „colegului de echipa”. Nici in sport, nici in viata, nu poti face nimic fara cineva langa tine. Sport+echipa+colegi calitativi=performanta. Niciun drum solitar nu a dus vreodata undeva notabil. In niciun domeniu. 

Indiferent de nivelul pe care l-ai atins in baschet, nu a existat moment in care sa nu ai colegi in jur. Pana si la individualizare ai colegii pe aproape. Frumusetea sportului este ca iti ofera o sumedenie de oameni de la care ai ce invata. Cu colegii este o situatie putin mai speciala. Bajetii din echipa sunt a doua familie. Ei te ridica de jos, ei te acopera in fata antrenorului cand o faci de oaie, ei se baga la bataie pentru tine. Unii dintre ei raman langa tine toata viata! De la minibaschet pana la LeuroLiga. 

Un factor de decizie extrem de important in alegerea noii echipe, este colectivul. Fara un colectiv strong, toata echipa va fi de toata jena, chiar si daca e Obradovic atrenor. Un singur ratat daca ti-a stricat zen-ul din vestiar, ti-a stricat si calculele pentru performanta. Problema e ca exista diferiti jucatori extraordinari, ridicati in slavi de antrenori, dar vai de capul lor in relatiile umane cu colegii. Si deobicei aia ajung sanctionati ori de presa, ori de staff, ori de bajeti la dusuri. 

V-am povestit in ” De ce nu reuseste sportivul roman „, cateva intamplari minore de la lotul national. Nu v-ati intrebat cum am reusit cu totii s-o ducem pana la final fara accidentari si regrete? Am fost mereu impreuna. Un grup plin de oameni diferiti, dar uniti in fata oricui. Si nu stiu daca se intampla asa ceva daca nu dadeam toti in acelasi timp de greu. 

Ene Andrei Vladut, cel mai mare baschetbalist din Valenii de Munte, a fost  si inca este tovarasul-coleg-frate pentru mine. Timp de 4 ani am fost acolo unul pentru celalalt si ne ajutam in orice. Il ajutam inclusiv sa manance saratelele trimise de familia Ene in cantonament. Nu am avut un coleg de camera mai smecher ca el. Desi daca era sa fim pusi cu altcineva in camere, faceam Maradona si tot amandoi ne mutam. 

Cum ajungeam in cantonament, in camera de „hotel” (mult spus hotel), ne lasam bagajele la intrare, scoteam banii din portofele si ii tufleam pe pat. Aia erau banii nostri pentru intreaga campanie europeana. Sub nicio forma nu mai ceream parintilor alti banuti. Deobicei majoritatea banilor se duceau la Socului Pantelimon pentru ca, la „hotel”, mancam piure cu pui de doua ori pe zi, timp de 21 de zile consecutive. 

Cum am ajuns eu cu IzmEne sa fim atat de buni prieteni? Totul a inceput pe pista de atletism din megalopolisul Drobeta Turnu-Severin. Alergam ca nebunii pregatindu-ne in paralel si pentru olimpiada, iar atunci cand am vrut sa renunt, a venit Printul din Valeni si m-a impins de la spate, nelasandu-ma sa ma opresc. Nici macar nu stia cine sunt dar m-a ajutat. Din momentul ala, pana in prezent, noi doi suntem ca fratii. La bine la rau la victorie la foame la suparare la orice. Unul pentru celalalt acolo. „Unu e Dimi si Ene.” 

Revenind la generalizarea colegului de echipa, un lucru este cert. Nu ajungi la performantele visate individual, daca echipa nu ti le sustine. Degeaba esti cel mai mare shooter din istoria baschetului daca nu primesti mingea si degeaba ai o detenta de 2m daca stai pe banca pentru ca esti individualist. Daca tu lupti pentru echipa, si echipa va lupta pentru tine. In orice sport si in orice domeniu. 

Va spun eu care este secretul performantei daca nu v-ati dat seama. Se numeste „colectiv”. Cereti marea cu sarea de la echipele voastre, dar ei nici nu stiu ceva unul despre celalalt. Si nici voi. 

Investiti in jucatorii vostri sa ajunga in primul rand oameni de top. Ca si efect advers, acestia vor ajunge si sportivi de top. 

P.S In curand se fac 30 de ani de cand a cazut comunismul. Baschetul nostru cam tot pe acolo a ramas. 

Facebook: Dimitris Rasty

Instagram: el_grekoo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s